Benőttköröm végleges kikezelése Feszítőszálas Spange alkalmazásával.

Pedikűr, Gyógypedikűr, Shellac, Gellac

Pipcsák Kata Lábápló Mester 0630-9910- 174;
1039 Budapest Pünkösdfürdő utca 52-54.  
Self Store Pláza (régi Csiki Bege épületében)
 III.emelet / Fitness/ Pedikűr
 
MENÜ

Kalapácsujj

Igen gyakori elváltozás.

Az elváltozás lényege, hogy a a haránt lábboltozat legmagasabb pontján, a II-III ujjakban a hajlító (flexiós) és feszítő-egyenesítő (extenziós) izomzat egyensúlya felbomlik. Az alappercet a feszítő izmok a lábhát felé felemelik, míg a középperc a hajlító ín húzása miatt a talaj felé bukik. Így az alap és középperc közötti ízület felfelé nyomódik, a tetején bőrkeményedés (clavus) alakul ki a folyamatos irritáció miatt cipőviselés közben. A bőrkeményedés és az abban fellépő gyulladás csak KÖVETKEZMÉNY, ezek eltávolítása nem oldja meg a problémát.

Kezelés: Kezdetben kényelmes-tágas lábbeli viselete is elég lehet, később az ortopéd szakorvos által felírt betét vagy még inkább ortopéd cipő viselete enyhítheti a panaszokat. A gyógyászati segédeszköz boltokban kapható zselés és egyéb karikák, tapaszok átmenetileg (!) csökkenthetik a direkt nyomást. Mivel azonban eleve "a szűk hely a probléma", ezen hosszú távon nem segít, ha még egy tapaszt is "beszorítunk", így legyünk óvatosak. A műtéti megoldás szükségessége itt egyéni tolerancia függvénye. Általánosságban a jelentős, cipőviseletet, járást korlátozó és/vagy fájdalmas deformitás műtéti megoldása indokolt. Bár ezek kis műtétek, minden műtét magába hordozza a fertőzés, elhúzódó sebgyógyulás szövődményeit, esetleges kiújulás és re-operáció veszélyét. Ugyanakkor helyes műtéti technikával, a megfelelő műtét és szakember kiválasztásával a kiújulás és a szövődmények megelőzhetők. A kalapácsujj sok esetben a bütyökdeformitással együtt jelentkezik, ekkor mindkettőt meg kell oldani. Ha az egyik ujj a másik alá csúszik (superductus helyzet) akkor is körültekintően kell megválasztani a műtéti megoldást. Ha kétsége van, keressen fel egy másik ortopédust és kérjen másodvéleményt.

 

A kalapácsujj mindennapos bántalom. Legtöbbször a második lábujjon alakul ki, gyakran mindkét oldalon. A harántboltozat süllyedése miatt az ujjak zsugorodnak úgy, hogy az alapperc felfelé, a középperc lefelé fordul, ezzel V alakú csúcsot képeznek. Tünetek A kiálló csúcs felett fájdalmas tyúkszem alakul ki. A beteg nemcsak a cipő, de néha akár a takaró érintésére is fájdalmat érez. Kezelés Gyermekkorban elegendő a deformált ujj ragtapaszos rögzítése a szomszéd lábujjakhoz. Felnőttkorban műtétet végzünk, ami egyszerű beavatkozás. Kis metszésből áll, mely során az alapperc fejecsét eltávolítjuk, majd az ujjat kinyújtva, kötéssel rögzítjük. A bőrkeményedés magától leválik. A kalapácsujj kialakulását megelőzhetjük a szakszerűen elkészített, egyedi talpbetét viselésével.

 

A lábboltozat süllyedésével összefüggésben, leggyakrabban a II.-III.-IV.-V. lábujjak alappercében kalapácshoz hasonló alaki deformitások alakulhatnak ki (kalapácsujj), sokszor fájdalmas bőrkeményedések kíséretében.

 

 

Asztali nézet