Benőttköröm végleges kikezelése Feszítőszálas Spange alkalmazásával.

Pedikűr, Gyógypedikűr, Shellac, Gellac

Pipcsák Kata Lábápló Mester 0630-9910- 174;
1039 Budapest Pünkösdfürdő utca 52-54.  
Self Store Pláza (régi Csiki Bege épületében)
 III.emelet / Fitness/ Pedikűr
 
MENÜ

A szemölcs

A vírusos bőrbetegségek között a szemölcsök fordulnak elő a leggyakrabban. Általában fiatal embereken jelentkezik, néhány mm-től ~1cm-es nagyságú szarukinövések formájában. A bőrön és a nyálkahártyán bárhol előfordulhatnak (a hám felső rétegeiben, a szemcsés rétegben és fölötte), de leggyakoribb a kézen, tenyéren, talpakon, ujjakon. Van olyan eset, amikor a hajas fejbőrt is érintik. Jellemző rájuk, hogy néha spontán eltűnnek, majd újra visszatérnek. A kórokozót tekintve a HPV (humán papilloma vírus) családjába tartoznak. A legtöbb szemölcsért a HPV (humán papilloma vírus) a felelős, kórokozója a bőr sejtjeit fertőzi meg, megbetegítve ezzel a bőrt és a nyálkahártyát is, jóindulatú elváltozásokat okozva. Egyes típusok előfordulásakor azonban fennáll az elrákosodás lehetősége is. A HPV fertőzés nagyon gyakori; eddig több mint 60 HPV típust ismer az orvostudomány, az altípusok jellemzően különböző, egymástól eltérő bőrtünetet okoznak. A kialakult tünet nemcsak a vírus típusától, hanem a fertőzés helyétől is függ. Így a bőrgyógyászok a szemölcsöket elhelyezkedésük és alakjuk szerint osztályozzák:

  • talpi vagy tenyéri szemölcs,
  • genitális szemölcs, gégeszemölcs,
  • közönséges szemölcs,
  • fonálszerű szemölcs,
  • valamint a lapos szemölcs.

A közönséges szemölcs (verrucavulgaris) tüneteiért is a HPV felelős. A leginkább az ujjakon, a kézháton, ritkábban más bőrfelületen kialakuló szemölcsök főleg gyermek- és ifjúkorban gyakoriak. Jól körülhatárolt, általában 2-10 mm átmérőjű, gyakran érdes felületű, olykor bolyhos felszínű, kerek vagy szabálytalan formájú, kemény tapintású csomó. Színe általában szürke, sárga, barna vagy szürkésfekete. Nem fájdalmasak, kivéve, ha elfertőződnek, vagy a körömlemez alatt alakulnak ki.

Közönséges szemölcs: a hagyományos besorolás szerint a közönséges szemölcshöz tartozó lógó szemölcs (verrucafiliformes) általában az arcon, nyakon, szemhéjakon, valamint a hajlatok vékony bőrén jelentkezik. Nagyjából 1-2 mm-es, apró, vékony, halványbarna szarunövedék, amelynek végződése ecsetszerű, leginkább fűcsomóhoz hasonlítható. Szintén fertőzés útján terjed, az esztétikai hibán kívül nem okoz különösebb problémát. Területe a borotválkozás következtében gyakran kiterjed.

Talpi szemölcs:szintén sokak számára ismerős a lábakra nehezedő testsúly miatt a talpon kialakuló (verrucaplantaris), amely nem tud kifelé nőni, a bőr mélyébe terjedő növedék ezért számos idegvégződést nyom, így fájdalommal is jár. A fokozott izzadás, a szoros és zárt cipők miatt az egyre sűrűbben megjelenő szemölcsök végül úgynevezett mozaikszemölccsé, plakká olvadnak egybe. 2-5 mm átmérőjű, kisebb számban jelenlévő, megvastagodott szaruréteggel fedett képletek. Főként a talp és a saroknyomásnak kitett területein találhatók meg. Széleiken az előboltosuló területek jellegzetesen körülárkoltak. Lapos szemölcs: a lapos szemölcsért szintén a humán papiloma vírus tehető felelőssé a futószemölcs (verrucaplanajuvenilis), vagy más néven a lapos szemölcs megjelenéséért is. A sima felületű, sárgásbarna, bőrszínű vagy halványbarna gyorsan szaporodó 1-2 mm-es, lapos, növedékek elsősorban gyermekeken, de felnőtteken is előfordul. Felszíni elszarusodásuk mérsékeltebb a közönséges szemölcsökhöz képest. Panaszt nem okoznak, egyes esetekben kissé viszketnek. Meglehetősen makacsak, ellenállóak lehetnek a kezeléssel szemben. Vakarással tovafertőzést okozhat.

Az öregkori lapos szemölcs (verrucaplanasenilis), amely barnás-fekete, borsónyi nagyságú daganat főként a törzsön jelentkezhet, néha tömegesen. A bőr öregedésével járó elváltozás, és nem a HPV vírus okozza.

Tünetek: fájdalmatlan kis szarus kinövések a fenn említett helyeken. A kézen-, lábon lévő szemölcsök pedig kozmetikai panaszt okozhatnak. A szemölcsök, ha nem kerülnek eltávolításra, továbbterjedhetnek, ezért nagyon fontos a megelőzés

 

Anyajegyszűrés, bőrrák szűrés, anyajegy eltávolítás

A melanoma és más bőrrák típusok előfordulásának nagyfokú emelkedése miatt a bőr szűrővizsgálata mindenkinek javasolt. Tavasszal és ősszel, napozás után javasolják a bőr átvizsgálását, főleg azoknak, akik világos bőrtípusúak, és sok anyajegyük van. Az ún. atypusos naevus syndroma egy olyan elváltozás, amikor az egyénnek 10-nél több szabálytalan (nem típusos) anyajegy van a bőrén. Ebben az esetben gyakoribb ellenőrzés, esetleg videodermatoscopos állapotrögzítés javasolt. Az anyajegyek vizsgálatát egy speciális mikroszkóppal végezik, mely a bőr felső rétegét átvilágítva lehetővé teszi a pigmentszerkezet pontos megfigyelését. A vizsgálat során az elváltozás alakját, szimmetriáját, színét, pigmentszerkezetét, esetleges egyéb elváltozásait (erek) vizsgálják. A nem szabályos, fokozott irritációnak kitett területen lévő anyajegyek eltávolítását sebészi úton végzik. Néha az anyajegy mélyén, a bőr középső rétegében helyezkednek el az ún. naevus sejtek. Ezek a bőrszínű „szemölcsök” is anyajegyek. Általában irritáció, vagy esztétikai ok miatt kérik a betegek ezek eltávolítását. Az ép környezetben eltávolított anyajegy szövettani vizsgálatát minden esetben elvégezik. A lézeres vagy elektrokauteres anyajegy eltávolítást  nem javasolják, hiszen így soha nem távolítható el biztonsággal az ép szövetben az anyajegy. Az esetlegesen „visszamaradó” sejtek pedig idővel rosszindulatúvá válhatnak. Amelynek nem feltétlenül szükséges az eltávolítása, fokozott kontrollálást javaslolnak. A szakszerű fényvédelemről minden esetben konzultálni kell.

Vírusos szemölcsök

A vírusok az emberi környezetben élő kórokozók, melyek közvetlen érintkezéssel terjednek emberről-emberre. A Human Papilloma Vírus okozza a közönséges szemölcsöt (verruca vulgaris), a futószemölcsöt (verruca plana juvenile), és a nemi szervi szemölcsöket (condyloma acuminatum). A zárványtesteket létrehozó pox vírus okozza az uszoda szemölcsöket (molluscum contagiosum). A fertőzéshez szükséges a hám felszínes sérülése, az immunrendszer vírus elleni védekezőképességének átmeneti gyengülése, vagy a vírusok nagyszámú előfordulása. Gyerekeken és száraz bőrű, ekcémás betegeken gyakoribb a betegség. A fertőzött hámsejtek kiemelkedő növedéket alkotnak a bőrön. A tenyereken és talpakon a mélybe törve nagyobb, esetenként nyomásérzékeny elváltozásokat okoznak. Ha nem kezdik el időben kezelni a szemölcsöket, azok csoportokat alkotva nagy, úgynevezett mozaik szemölcsöt alakíthatnak ki. Az állon, arcon és kézfejeken apró. Lapos, halvány barna szemölcsöket hívjuk futó szemölcsnek. Eltávolításuk történhet elektrocauterrel: ebben az esetben a szemölcstől egy kezeléssel megszabadulunk, de a seb helyének teljes begyógyulása 1-2-3 hétig is eltarthat. Folyékony nitrogén fagyasztással több alkalommal kell kezelnek  szemölcsöket. Ekkor nem alakul ki hámhiány, a szemölcs lassabban pusztul el. A kezelés után rövid ideig tartó égő érzés alakul ki. Helyi szerekkel, krémmel, különböző oldatokkal is segíthetjük a vírusok elpusztítását, a gyógyulást.

Az uszodaszemölcsök a bőrből gömbszerűen előemelkedő, középső részükön behúzódó, fénylő növedékek. Gyakran csoportosan helyezkednek el a törzsön és végtagokon. Felnőtteken inkább az alhason és nemi szerveken jellemző a fertőződés. A felszínes kis szemölcsök erre alkalmas eszközzel könnyen eltávolíthatók. Amennyiben szükséges, a bőrfelszín érzéstelenítése egy fájdalomcsillapító kenőccsel megoldható. A condylomákat ecseteléssel könnyen el lehet távolítani a nemi szervek nyálkahártyájáról. Időben kell orvoshoz fordulni, mert a nyálkahártyán a szemölcsök nagyon gyorsan növekednek és szaporodnak. A HPV vírus nem csak a külső nemi szervek szemölcseiért lehet felelős. A méhszáj tartós fertőzése a méhnyak rák kialakulásának oka lehet. A vírusok pontos tipizálását adó szűrővizsgálatra és védőoltás alkalmazására is lehetősége van bárkinek.

 

Asztali nézet